שלושה דוחות שפורסמו במהלכו של השבוע שעבר מטילים צל עכור על פעילות כוחות צה"ל ברחבי רצועת עזה. הדוח האחד הוא של ועדת האו"ם לחקירת הפרות זכויות האדם בשטחים הפלסטיניים הקובע כי "המלחמה של ישראל בעזה מאופיינת במאפייני רצח עם, עם מספר עצום של קורבנות".
הדו"ח שפירסמה ב-4.12.24 ועדת האו"ם מוסיף וקובע כי השהות של צה"ל ברצועה יוצרת "תנאים מאיימי חיים המוטלים במכוון על הפלסטינים". כותבי הדוח מתבססים בין השאר על העובדה ש"מאז פרוץ המלחמה, בכירים ישראלים הביעו בגלוי תמיכה במדיניות של שלילת צרכים בסיסיים מפלסטינים, כמו מזון, מים ודלק". לצד ההתבטאויות הללו מבוסס הדוח על הטענה שישראל חוסמת בשיטתיות סיוע הומניטרי מתוך כוונה ברורה לנצל זאת להשגת מטרות פוליטיות וצבאיות.
הוועדה ציינה את השימוש הגובר של צה"ל בבינה מלאכותית תוך מינימום פיקוח אנושי ולטענתה הדבר תרם למספר הגבוה של קורבנות בקרב נשים וילדים. בנוסף, הוועדה האשימה את ישראל בגרימת "הרוגים, רעב ופציעות קשות" באמצעות הפצצות חסרות אבחנה ומניעת גישה לסיוע הומניטרי. עוד נטען בדו"ח כי ההפצצות בעזה פגעו עד כדי הרס של תשתיות חיוניות, גרימת אסון סביבתי שיהיו לו השלכות בריאותיות ארוכות טווח.
ועדת האו"ם הוקמה בשנת 1968 וכוללת שלוש מדינות חברות: מלזיה, סנגל וסרי לנקה.
בעוד שיוצרי הדוח של ועדת האו"ם עלולים להיחשד בהטיה מוקדמת נגד ישראל אין אפשרות לטעון זאת נגד ההיסטוריון ד"ר לי מרדכי מהאוניברסיטה העברית, שהכין דו"ח מקיף על מהלכיה של ישראל בעזה ומסקנתו היא שישראל מבצעת פשעי מלחמה. עיקרי הדוח פורסמו בעיתון הארץ ב-6.12.24 בכתבתו של ניר חסון.
הדו"ח שכותרתו "העדות על חרבות ברזל", נפרס על פני למעלה ממאה עמודים וכולל למעלה מ-1,300 הערות שוליים שמפנות לעדויות, צילומים, סרטונים, תחקירים וכתבות עיתונאיות של מיטב התקשורת הבינלאומית. יצויין שרבים מן הסרטונים המרשיעים צולמו בידי חיילים ישראלים.
כמה מהאירועים המזעזעים ביותר שתועדו בדוח כוללים ירי באשה פלסטינית שנשאה ילד והניפה דגל לבן, נשים שנדחקו למותן בתור ללחם, פלסטיני בן 62 שנדרס על ידי טנק בעוד על אחת מידיו נמצא אזיקון ווירי טיל על אנשים שניסו לעזור לנער פצוע.
בכתבה מובאים מקרים נוספים: חייל מאלץ אסירים כפותים ומכוסי עיניים לברך בקול את משפחתו ולומר שהם רוצים להיות עבדים שלה, דחפור של צה"ל שמשמיד ערימה גדולה של חבילות מזון וסרטונים של ביזה של רכוש שנמצא בבתי מגורים ושל חיילים מדגמנים בגדים תחתונים של נשים שלקחו שם.
הנתונים הסטטיסטיים העדכניים ביותר של משרד הבריאות בעזה מצביעים על כך שמאז תחילת התמרון של צה"ל ברצועת עזה נהרגו למעלה מ-44 אלף פלסטינים. מספר זה כולל אחוז נכבד של נשים וילידים לצד מחבלי חמאס. ישראל לא מונה את מספר ההרוגים אך הכתבה מספרת שבכירים בישראל עושים שימוש ומאמתים את הנתונים הפלסטינים.
המסמך של ד"ר מרדכי מלמד גם שמספר הילדים שנהרגו ברצועה גדול מכלל הילדים שנהרגו במלחמות ברחבי תבל בשלוש השנים האחרונות. החוקר הגיע בסופו של דבר למסקנה שמדובר ברצח עם. הוא מצוטט בכתבה באומרו "לא חייבים מחנות השמדה כדי שזה יחשב ג'נוסייד".
גם ארגון אמנסטי אינטרנשיונל, ארגון זכויות אדם הבינלאומי, פרסם ב-4.12.24 דו"ח הטוען כי ישראל מבצעת רצח עם בעזה.
הדו"ח כולל כ-300 עמודים, ובו עדויות של 212 פלסטינים, רשויות מקומיות ברצועה, עובדים במערכת הבריאות, ואף "הצהרות" של בכירים בממשלת ישראל ובצה"ל.
אמנסטי מציינים את עמדת ישראל, לפיה כי "חמאס נמצא בקרב אזרחים ולכן חיסולו גורם להרס רב", אך טענו כי "נוכחות של אנשי חמאס באזורים צפופים אינה פוטרת את ישראל מחובותיה לנקוט בכל אמצעי הזהירות האפשריים, כדי לחוס על אזרחים ולהימנע מתקיפות חסרות הבחנה או פרופורציות".
בנוסף, בדו"ח נטען כי ישראל מונעת הכנסת סיוע לרצועה, פוגעת בתשתיות אזרחיות ומונעת שירותים חיוניים מצילי חיים.
אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, שהינה עמותה עצמאית, הבהירה כי היא אינה מיוזמי הדו”ח; אינו מכותביו, וכי הסניף בישראל לא היה שותף למימון הדוח או לאישורו.
"דובר צה'"ל הגיב לדו"ח: "הטענות המוצגות בדו"ח הן חסרות בסיס לחלוטין ואינן מתחשבות במציאות המבצעית שאיתה מתמודד צה"ל. מאז המתקפה חסרת התקדים של חמאס, צה"ל פועל על מנת לפרק את תשתיות הטרור של חמאס תוך עמידה בהתחייבויותיו על פי הדין הבינלאומי".