משה יעלון, ששימש שר הבטחון בממשלתו של בנימין נתניהו עם שובו של הליכוד לשלטון ב-2013, הפתיע השבוע (1.12.24) כשהאשים את ישראל בביצוע טיהור אתני של פלסטינים בצפון רצועת עזה. דבריו עוררו סערה והניבו מתקפה מצד דוברי הקואליציה ואף מעיתונאים שאינם בהכרח תומכי הממשלה. יעלון ציין אף שישראל מאבדת את זהותה כדמוקרטיה ליברלית בדרך ל"מדינה פשיסטית, מושחתת ומצורעת".
"כיבוש, סיפוח, טיהור אתני - תראו את צפון עזה", אמר יעלון שהתראיין ל"דמוקרט TV". כאשר נשאל על ידי המראיין המופתע "זה מה שאתה חושב - שאנחנו בדרך לשם?" השיב יעלון "למה 'בדרך? מה קורה שם? אין בית לאהיה, אין בית חנון. כרגע הם פועלים בג'באליה ובעצם מנקים את השטח מערבים".
ההתבטאות הלא שגרתית של יעלון הטילה אור זרקור על הנעשה ברצועת עזה הכבושה. מאז אוקטובר 2023 המידע על שמתרחש שם, על ההרג וההרס, נחסך מן הציבור הישראלי הדבוק לערוצי הטלוויזיה ולעיתונים הפופולאריים. בחלוף יממה מאז התבטאותו של יעלון שידר רביב דרוקר בתוכניתו בערוץ 13 כתבה של CNN, ששודרה בסוף השבוע ובה דווח ששני ילדים ואישה, נמחצו למוות ביום שישי כשהם נדחקים בתור מחוץ למאפייה במרכז עזה. בצילומים שליוו את הכתבה נראות מאות נשים פלסטיניות צרות על מאפיה בתקווה לרכוש כיכר לחם. כך "טיהור אתני" ו"הרעבה" נכנסו בראשית השבוע לסלון של הישראלים.
צה"ל פועל זה כחודשיים בצפון הרצועה במה שמכונה הדברתם של חמושי חמאס המנסים להתארגן שם. צה"ל הודיע לכל התושבים הפלסטינים שלמען ביטחונם, עליהם להתפנות לאזור הומניטרי בדרום עזה. אלא שאלפי פלסטינים נותרו שם בסרבם להישמע להנחיה. צה"ל הכחיש בתגובה כי הוא עושה טיהור אתני בצפון עזה ואמר כי הוא פועל "בהתאם לחוק הבינלאומי, ומפנה אזרחים על בסיס צורך מבצעי, להגנתם".
סוכנויות סיוע בינלאומיות הזהירו שתושבים ברצועה מצויים על סף רעב. משרד של האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים הזהיר כי ביזה מזוינת - הניזונה מההתמוטטות בסדר הציבורי והבטיחות בעזה - הפכה יותר ויותר מאורגנת. לדברי המשרד האתגרים הכרוכים באספקת סיוע לעזה הפכו ל"בלתי עבירים יותר ויותר", כאשר "משאיות עוכבו לעתים קרובות בנקודות עצירה שונות, לעתים קרובות נבזזו ונתונות להתקפות מתגברות".
לפני למעלה משבועיים (16.11.24) התפרסם דו"ח של וועדה מיוחדת של האו"ם ולפיו התנהלות המלחמתית של ישראל בעזה "תואמת את המאפיינים של רצח עם", כולל אבדות של המוני אזרחים ושימוש ברעב כנשק.
"באמצעות המצור על עזה, חסימת הסיוע ההומניטרי, לצד התקפות ממוקדות והרג של אזרחים ועובדי סיוע, למרות פניות חוזרות ונשנות של האו"ם, צווים מחייבים של בית הדין הבינלאומי לצדק והחלטות מועצת הביטחון, ישראל גורמת בכוונה למוות, לרעב. ופגיעה חמורה, שימוש ברעב כשיטת מלחמה והטלת ענישה קולקטיבית על האוכלוסייה הפלסטינית", אמרה ועדת האו"ם. בהודעה לעיתונות.